Projekt Zanzibar

En god vän på Zanzibar har presenterat en affärside för mig. Den går ut på återanvändning, vilket jag är positiv till. Den skulle också kunna vara en pusselbit i ett bilateralt handelsutbyte mellan Nord och Syd. Det är jag också positiv till och jag har till och med skrivit en uppsats på Peace and Research Institute om hur e-handel skulle kunna leda till lokal utveckling i s.k. utvecklingsländer,  länder  med en outvecklad industri i vilka en stor del av ekonomin baseras på jordbruk, jakt och fiske. 

Därför har jag startat ett slags webbaserat inköpskooperativ, en webbshopdär personer på Zanzibar och i Tanzania kan köpa bra begagnade grejor från Sverige och få dem samtransporterade i en container, för att fraktkostnaderna inte ska bli orimligt höga. Det kan vara maskiner för att förädla råvarutillgångar på plats och det kan vara så enkla saker som vitvaror. Ett kylskåp kostar t.ex. runt 10 ggr mer att skicka som lösgods,  än samtransporterat med annat i en stor container.

En sådan här webbshop skulle kunna utformas så, att de som handlar också automatiskt får upplysning om till vilken nivå containern fyllts vid köptillfället och baserat på fyllnadstakten hur lång tid det kommer att ta innan containern blivit full och skickas iväg.

Eventuellt skulle tjänsten kunna innehålla endast samfrakt, dvs. personer på Zanzibar skulle kunna titta på svenska e-marknader typ Blocket och själva välja ut vad de vill ha och bara skicka betalning för aktuell vara + fraktkostnaden och en inköpsorder till mig, eller informera mig om vilka produkter som de hittat, som de vill att jag ska lägga upp på webbsidan, så att de kan betala med kort.
Språket behöver inte vara något problem, då det finns automatiska översättningsmotorer, som kan översätta från svenska till engelska på nätet.
Automatiskt översatta marknadssidor b

I förlängningen tänker jag mig att en motsvarande webbshop för samtransport av produkter från Zanzibar och Tanzania till Sverige skulle kunna bidra till att utveckla ett bilateralt handelsutbyte.

Ett sånt här handelsutbyte innebär att man tar vara på solen och det tropiska klimatet vid produktion av kryddor, frukt osv. på Zanzibar, medan vi här i det kalla Norden ägnar oss åt att producera maskiner och annat, som inte kräver ett så varmt klimat eller energikrävande ersättningslösningar. Båtfrakt slukar betydligt mindre energi.

Nu till det praktiska. Min vän i Tanzania vill att jag ska hjälpa honom fylla en container med begagnade kylskåp, frysar, platt-TV-apparater, och radiosändarutrustning som passar till ett radionät han håller på att starta.  Tekniska prylar av detta slag är väldigt dyra på Zanzibar, jämfört med vad de är i Sverige eftersom inhemsk produktion av sådana produkter saknas.

Att skicka gods styckevis från Sverige till Zanzibar medför mycket höga fraktkostnader, men vid samtransport i en container blir fraktkostnaderna rimliga. En vara som väger 1 kg kan kosta 133 USD att skicka. Vid samfrakt i en 40-fotscontainer kan kostnaden inklusive lokal hantering bli densamma för t.ex. en hel kyl/frys eller vara med motsvarande volym.

Jag har lagt upp några annonser från Blocket för att se om dessa erbjudanden verkar intressanta på Zanzibar.  Om någon vill ha något, så kan jag ju se till att köpa in det och frakta det till en container och skicka iväg containern när den är full.

Om du har något du tror skulle kunna vara intressant, bra begagnat till lågt pris, så kan jag lägga upp det i denna webbshop och sen kan vi se om någon är intresserad. Om någon köper din vara eller dina varor, så hjälper jag till med förmedling av betalning och hämtning till container.

Det här kan naturligtvis vara ett tillfälle för ett företag som har bra begagnade inbytesvaror och kanske i större mängt, så att en container kan bli snabbt fylld och ivägskickad.

Det går bra att kontakta min vän Amon Mapunda direkt via mail, Facebook eller telefon, för att höra vad han är intresserad av. Om du presenterar något för mig, så kan jag också höra med honom om han tror att människorna på Zanzibar är intresserade av att köpa det.

Den här formen av handelsutbyte är än så länge ett experiment på utvecklingsstadiet. Hör gärna av dig om du har några tankar eller idéer om det.

3 thoughts on “Projekt Zanzibar”

  1. Hej, jag håller på att skapa ett boende på Zanzibar och skulle om ni behöver någon som fyller upp en container kunna skicka varor med er. Här är det främst cyklar som jag skulle vilja forsla ner till Zanzibar. Dessa cyklar ska sedan delas ut bland vänner.

  2. Hej!
    Jag heter Katarina Emilsson och jag driver en organisation i Sverige för att stötta kvinnor i Tanzania. Vi har nu startat ett projekt där vi skulle behöva transportera ungefär en halvpall med bordsställ i papper. Har du någon container på gång som ska gå från Sverige till Zanzibar i nuläget? Hur lång tid tar det innan det når Z? Vad blir kostnaden för ungefär 50 kg?

    1. Nej, jag har ingen transport aktuell. Senast för länge sedan kostade en 20 fotscontainer 20-30 000kr. En mindre täckt släpkärra som jag skickade med ASG för länge sen kostade 10 000kr i transport.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag utgår från att allt är möjligt. svenigrythyttan@gmail.com 0591-14451