Innovationer

Problem som jag har lösningsförslag på

Kontakta mig gärna om du är intresserad och vill vara med och utveckla något!

Jag tänker ständigt på hur jag kan förbättra olika saker i vardagen och jag är intresserad av s.k. ”life hacks”, dvs. hur man smart kan förenkla livet i vardagen. Var gränsen går mellan ”innovation”, ”produktutveckling”, ”life hack” och bara lite smart i största allmänhet flyter för mig.

Några exempel:

Stopp i avloppet

Det är inte så lustigt att få stopp i avloppet och att kalla på en spolbil kan kosta 1200 kr, vilket inte heller är så lustigt. Det finns emellertid gör-det-själv-lösningar.

Nitor/kaustisk soda kan ibland lösa problemet, men är det allvarligt, så kanske inte det räcker.

Denna metod visade sig emellertid effektiv: Trä in ett relativt styvt PVS-rör så långt det går, tills det tar emot ordentligt. Stöt och dra fram och tillbaks och i bästa fall lossnar det som förmodligen kommer att visa sig vara en propp av toalettpapper eller rentav våtstarkt hushållspapper.

Om inte detta fungerar, så ge inte upp! Trä in en rostfri vire, typ sån som man brukar använda till vant på båtar tills den tar stopp vid samma ställe som plaströret. Stöt vidare och den relativt tunna viren kommer att äta sig igenom proppen.

Snart kommer viren att synas i rensluckan och du har nu en vire mellan t.ex. rensluckan i avloppsstammen invid den toalett det är stopp i och huvudrensluckan innan avlloppet rinner ut i det kommunala systemet.

Bra, dra då viren åte ena hållet och gör en ögla på den invid rensluckan i ena änden. Dra den sen åt andra hållet och gör en ögla även där invid den rensluckan. Eventuellt kan viren förses med några stumpar av plaströr invid vardera öglan också, för att förstärka rensningskapaciteten. Sen är det bara att dra viren fram och tillbaks, tills öglorna drar med sig stoppet. Voila!

Nu, kan viren ligga kvar i avloppssystemet. Skulle det senare bli stopp, så är det bara att öppna rensluckorna och dra lite fram och tillbaks.

Om du vill vara förutseende, så kan du ju redan innan det blir stopp trä igenom en vire genom ditt avloppssystem, där du kan tänka dig att det är risk för stopp.

Att ställa in toaletter på extrem  snålspolning är inte heller att rekommendera, då det lättare blir stopp i avloppet av toalettpapper, som inte spolas hela vägen ut.  Givetvis är också en begränsning av mängden toalettpapper som används att rekommendera. Långa längder papper gör nödvändigtvis inte sitt jobb bättre än kortare längder. Det hela är en fråga om teknik.

Vidbränd gröt

Knappast någon har väl undgått att bränna vid havregrynsgröt någon gång. Det beror på att gröten kokats på för hög värme och för länge.

Har man en induktionsplatta, så kan man ställa in exakt effekt och koktid, så att man lätt undviker problemet.
1 dl havre/råg-flingor+2 dl vatten
Låg effekt (1) Temp 80 C Tid 3 min

Häll gryn i en kaffebryggares kärl och sätt på bryggaren med dubbla mängden vatten, så kommer det att bli bra gröt, när bryggaren stått på varmhållning ett tag och inget bränns vid. Det kan vara lämpligt att sätta på en timer på någon halvtimme. Det går ju också bra att ställa in en timer så att gröten kokar och bryggaren stängs av lagom till frukostdags.

I många fall har man mycket att vinna på lite långsiktig planering. Att lägga bönor i blöt är ju ett annat exempel. Det kan man också göra i en kaffebryggare och sen sätta igång tillagningen automatiskt efter ett dygn. -En sköljning av bönorna någon gång innan tillagningen startar är förstås att rekommendera. Det mjukar upp bönorna och minskar koktiden, samt gör att bönorna blir mindre gasbildande i magen.

Ris bör också läggas i blöt över natten och sköljvattnet hällas ut eftersom ris odlas i vatten med mycket gifter i.  Genom blötläggning och sköljning får man bort det mesta onyttiga.

Alternativ till ris är korngryn, som kan kokas och användas på samma sätt som ris.

Induktionsplatta med och utan tryckkokare

En induktionsplatta kan man ställa in effekt och exakt koktid på och den är snabb, som en gasspis. Det gör att man kan spara en hel del energi och dessutom undvika att förstöra vitaminer och näringsämnen i maten som förstörs vid lång kokning och eller hög temperatur. I kombination med en tryckkokare kan det mesta kokas på ett snabbt sätt, som bevarar näring och vitaminer optimalt.

Det gäller att ha koll på exakta tider, effekter och tillagningstemperaturer för att utnyttja induktionsplattan optimalt och för att undvika att något kokar torrt, så att plattan skadas. Olika induktionsplattor har olika sifferangivelser för effektlägen. För att ta reda på exakt vad varje siffra motsvarar i Watt, så kan du koppla en effektmätare emellan eluttaget och plattan och medan du kokar lite vatten se hur stor effekt som olika lägen motsvarar.

En del at tipsen nedan kan förstås tillämpas även med vanlig elplatta.

Koka ägg
1 äggkopp med vatten (1/3 dl) i vanlig kastrull (för induktionsplatta)
Ställ in på 1 (500W), 80°C, 6 min för löskokt och 8-> min för hårdkokt.
Då ångkokas äggen, precis som i en äggkokare.
Kyl direkt eller låt stå och kallna.

Koka gröt
1 dl råg+havre-flingor
2 dl vatten
500W 80°C 3 min
Låt gärna svälla/efterkoka några minuter

Alternativ
Koka upp 2dl vatten, häll i 1 dl råg, havre, råg eller dinkelflingorl
Låt stå minst 20 minuter, gärna i mattermos.
Denna variant ger ett lite mer grynigt resultat.

Ångkoka potatis i vanlig kastrull (för induktionsplatta)
2 dl vatten, 500W, 80°C, 20 min

Ångkoka potatis i tryckkokare (för induktionsplatta)
1 dl vatten, 6 potatisar, 1 stor morot, 1 stor broccoli
Effekt 4 (1000W), 140°C, 10 min låt stå en kvart

alternativ….

Ångkoka potatis och rödbetor (i tryckkokare för induktionsplatta)
6 potatisar och 6 rödbetor (botten full i tryckkokaren
1400W, 140°C, 5 minuter
500W, 140°C, 4 minuter
Låt stå 15 minuter

Kinona i riskokare
1 dl kinona+2 dl vatten

Ångkoka kikärtor/bönor i tryckkokare (för induktionsplatta)
Blötlägg ca 1/2 kg (vanligen 1/2 påse) under natten/ett dygn
5 dl vatten eller så att det täcker bönorna, 1200W, 140°C, 8-14 min,
(kikärtor kokar lite snabbare, än bönor).
Låt efterkoka med egen värme i 30 min

Alternativt:
1 dl vatten, 1200W, 140°C, 5 min,
…därefter 200W, 140°C, 30 minuter
Det verkar dock som om bönor blir bäst tillagade när vattnet pressas in i dem, såsom sker i det översta tillagningsalternativet.

Brygg kaffe med rätt temperatur (skjudande =87-92°)
1/2 liter vatten, 1000W, 80°C, 3 minuter
(De flesta bryggare håller för låg temperatur.)

Presskaffe utan sump
Dela ett kaffefilter och lägg det under pressilen när du trycker.

Slow cooking på braskaminen

Ställ en stor kastrull eller gryta på braskaminen när du gör eld och låt den stå och puttra där i lugn och ro.  Inget energispill och långsam tillagning är bra för grytor etc.

Laga exakt vad som går åt

Använd alla råvaror.
Gör inte mer våffelsmet, än som går åt.
Koka och stek inte mer än du kommer att äta.
Ställ inte in mat i kylen, i väntan på att den ska bli uppäten senare.
Fyll inte frysen med gamla matrester.
Tänk efter före, vad du behöver i stället.
Stäng gärna av kyl och frys under vintern och använd skafferi med ventil eller förvara värmekänslig mat i hink/låda utanför fönstret

… Mer om kreativ matlagning

3 thoughts on “Innovationer”

    1. Din länk till dina ideer är ett välkommet inslag. Finns det möjlighet att demonstrera principen småskaligt här i Sverige, så vore det bra. Vad har du för förslag? Vad vill du sätta igång med för småskaligt demoprojekt? Har du idėer om hur ett sådant skulle kunna finansieras?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag utgår från att allt är möjligt. svenigrythyttan@gmail.com 0591-14451