Delningsekonomi

Delningsekonomi i Grythyttan med omnejd

Vad finns det för möjligheter att utnyttja de resurser som finns och som inte är fullt utnyttjade? Det kan röra sig om samåkning med bil, att låna släpkärra av varandra eller att hjälpa varandra att fixa det man är bra på, utan att behöva gå omvägen mellan dyra och långt bort liggande företag, som också kan ha kompetensen. På en liten ort, som Grythyttan är det extra lönsamt att utnyttja den lokala kompetensen och de lokala resurserna.

Göteborgs stads pilotprojekt ”Dela Mera” ett gott exempel

Jag drar mig till minnes en episod utomlands, där jag hade valet att köra 30 mil till närmaste datorverkstad eller försöka att reparera en dator själv.  Hade verkstaden legat i närheten, som den gör på de flesta tätor i Sverige, så hade jag naturligtvis lämnat in min dator där och betalt vad det kostade. Punkt, slut.

Med lite extra utmaningar, så kanske man försöker själv och inser att man faktiskt kan göra ganska mycket själv och tillsammans med goda vänner.  Mycket mer kan fixas småskaligt, än man vid första åtanke tror. Det är lite av idén med Schumachers bok Small is beautiful och det är också idén bakom boken Peoples Workbook.

Att köpa/byta/sälja prylar och tjänster i facebook-grupper, lokala annonsblad på Blocket och Tradera är också ett slags informell handel, som kan ses som en del av den sociala ekonomins kommunikationskanaler, liksom lappar på annonstavlor och i närmaste livsmedelsaffär.

Loppisar både i storskaliga format och hemma i garaget är motsvarigheten utanför Internet.

Själv har jag försökt att göra mig av med prylar som jag inte längre använder på olika sätt. Jag har deltagit i årligen återkommande loppisen ”Åsen runt” i Grythyttan samt annonserat prylar både på Facebook i säljgrupper och här på min egen hemsida. Det har inte gått så lysande och det är mycket arbete med att fotografera, sortera och lägga upp prylar. Det känns dock som att jag börjar få flyt i detta, som alltså har till syfte att få mindre prylar, men egentligen inte är någon riktig business. Det handlar om personlig avmaterialisering för ett enklare liv helt enkelt.

Som komplement till de prylar jag listar på ”Till salu” har jag skapat en auktionssajt ”Grythyttan auktioner”
Det är vanligt att sälja prylar till högstbjudande i Facebookgrupper, med sluttid, som sätts efter första budet, men i säljgrupperna presenteras inte prylarna sorterat, utan de dyker bara upp efterhand som de läggs upp och det kan ibland bli otydligt, vem som vinner en budning. Det är därför jag skapat en egen auktion av bara mina egna överskottsprylar.  Auktionsformen gör det ju också möjligt för köpare att göra verkliga fynd, genom att de sätter priserna själva.

Bytesringar är ideélla föreningar, där medlemmar hjälper varandra och ersätter varandra med lokal valuta – enbart inom bytesringen.

Egentligen kan man se en bytesring som en avdelning inom ett företag. Man kan mycket väl ha interndebitering mellan avdelningar, så var det på min tid inom Telia, jag antar att det fortfarande är så, men man betalar inte skatt på samarbetet inom företaget utan bara utåt, på det man levererar till slutkund. En bytesring behöver inte ha någon formell organisationsform, men den kan mycket väl utformas som ett kooperativ, som kan drivas som en ekonomisk eller ideéll förening.

Bilkooperativ och elcykelkooperativ är exempel på samverkan som minskar den individuella kostnaden. Kooperativ är den f.n. snabbast växande organisationsformen.

Funktion går före organisation, sa en handläggare till mig på Kooperativ Konsult en gång för länge sedan. Han hade så rätt. Det händer inget för att man startar företag, men gör man saker och det börjar rulla på, då är det dags att formalisera det hela. Så är det i många sammanhang eller hur :-).

Att hyra och hyra ut i stället för att äga. Att begränsa sitt ägande till det man brukar och att göra sig av med hyllvärmare. Prylbantning har kommit i ropet.  Hur ska man göra?… Minimalismen kommer.

Egentligen skulle man kunna säga att det ytterst handlar om att vara öppen och dela med sig av sig själv, att ge och ta. Allt behöver inte kosta pengar och allt kan inte ens värderas i kronor och ören.

Delningsekonomi i Göteborg

Definition av Delningsekonomi  ( Social ekonomi)

One thought on “Delningsekonomi”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag utgår från att allt är möjligt. svenigrythyttan@gmail.com 0591-14451