BO VARMARE

Skulle du kunna tänka dig att bo lite varmare, permanent eller under vintrarna, t.ex. i Spanien eller Portugal? Den senaste vintern var ju inte nådig och snart är det dags igen…


Varning för snöras-skylten och elräkningarna minner om den stränga vintern, även om snön smält och det våras i Grythyttan just nu. Ibland funderar jag över varför i hela fridens namn förfäderna letade sig hit. Jo, jag vet, det fanns gott om vildren och mammut, men jag jagar ju inte ens älg och är mer förtjust i grönsaker än kött.


För knappt två månader sedan var det mängder med snö. Varje morgon kom plogen och plogade igen utfarten till vägen och varje morgon var jag tvungen att skotta bort den stora snövallen och jag frågade mig: ”Är det verkligen det här som är livet?” Jag kommer allt ihåg det.

Så… det kanske är dags att tänka lite framåt.

Bilden kan innehålla: text

Jag funderar på att söka mig lite söderut, kanske för att ladda batterierna då och då eller kanske mer för jämnan.  Nu börjar det bli vår och det är lätt att glömma bort att det kommer ännu en vinter. Fåglarna är inte dumma, dom drar sig till varmare trakter, när det börjar bli jobbigt väder. Vem vill vara dummare än en fågel? 🙂

Jag har en del kontakter, som jag gärna delar med mig av. Jag är intresserad av förslag på billigt och trevligt boende, utan lyx, nära havet och gammal kultur, samt trevlig social miljö och mat som får kroppen att jubla 🙂

Här nedan är ett litet hotell i Galicien, där Santiago de Compostella ligger, -slutmålet för ett antal pilgrimsleder. Där finns också mindre hus.

 

Naturligtvis finns det många alternativ att bo. Ju mer kompakt – desto större frihet. Det finns lösningar för allas smak och plånbok.
I Sverige lägger vi nästan en tredjedel av vår disponibla inkomst på boende och till stor del sover vi ju bara, när vi är hemma!
Bildresultat för viver em tenda na oeiras
Bildresultat för viver em tenda na oeiras
Bildresultat för viver em tenda na oeiras

Jag minns med glädje en av få regniga dagar i Porto, lite söderut, då en hotellägare vinkade in mig och bjöd på kaffe, för han tyckte inte att jag skulle gå där ute i regnet. Lite mer sån är kulturen och det värmer.

Jag minns också en kväll med Fado-sång och bläckfisksallad i Coimbra, den gamla universitetsstaden ännu lite längre söderut och sommaren i Lissabon förstås och tältplatsen i Oeiras, dit många Lissabonbor flyttade med halva sitt bohag på sommaren, för att semestra.

Jag hörde nyligen ett program i P1 om livet i en Syditaliensk by, som också gjorde mig lite sugen på att dra lite söderut. Jag har också läst om möjligheter att skaffa hus jättebilligt, men själv är jag inte så mycket intresserad av att äga hus, utan mer att kunna bo lite varmare någonstans i Sydeuropa, när vintern blir alltför hård i Norden. Spanien erbjuder liksom Italien många möjligheter.

Kanske skulle du vilja göra en pilgrimsvandring? Titta då på bilder från lederna här! Jag hjälpte till med korrekturläsning, redigering och layout vid bokens tillblivelse och blev själv sugen på att vandra.

Tala om vad du drömmer om,  så kanske jag kan tipsa dig om något eller som sagt, om du har något att erbjuda, så hör av dig!

Min epostadress är svenigrythyttan@gmail.com.

Jag utgår från att allt är möjligt. svenigrythyttan@gmail.com 0591-14451